Vägglöss - Råd vid resor

Alla resor med övernattning utgör en risk att få med sig vägglöss hem. Detta gäller för både nationella och internationella resor. Lågbudgethotell eller vandrarhem innebär inte en större risk än ett exklusivt hotell. Vägglössen bryr sig inte om hur mycket du betalt för ditt rum.

Sluta inte att resa, var bara uppmärksam och försiktig så att du inte hjälper vägglössen att sprida sig vidare till ditt hem. Bett kan vara det första tecknet på ett angrepp. Tänk på att det kan ta upp till 14 dagar mellan bett och utslag, framförallt om du aldrig tidigare blivit biten av vägglöss.

Lär dig känna igen hur en vägglus ser ut, så att du reagerar när du ser en. Leta efter små svarta prickar (vägglusavföring), ljusa skal (ömsat skinn) och små blodfläckar på sängkläderna, då dessa också kan vara tidiga tecken på ett angrepp. Ju snabbare du upptäcker att du blivit drabbad desto enklare är det att bli av med vägglössen.

Inför resan

  • Lägg dina kläder, elektronik och annan packning i plastpåsar. Packa dessutom ner extra plastpåsar i olika storlekar. En vägglus kan inte tugga sig igenom plast eller tyg.
  • Ta med något verktyg att peta med i smala utrymmen.

Vid ankomst

  • Börja med att lägga din väska och övrigt bagage i badrummet (i duschen eller badkaret) när du undersöker rummet.
  • Sök igenom sängen och möbler i anslutning till sängen. Titta under madrassen, i springor, sänghörn och bakom sänggavel. Använd en ficklampa och något spetsigt att peta med när du letar efter vägglöss och spår efter dem. Leta efter små svarta prickar (vägglusavföring)/blodfläckar och ljusa skal (ömsat skinn).
  • Undvik sedan att lägga väskan på eller under sängen.
  • Använd tätslutande plastpåsar för dina kläder och andra föremål, för att undvika att få med vägglöss hem. 90 % av alla vägglöss i ett rum finns i eller i nära anslutning till sängen. Om du hittar något du misstänker vara ett spår, meddela hotellet och kräv ett annat rum.

Vid hemkomst

  • Placera din väska utomhus eller i ett förråd, eller i duschen/badkaret i samband med uppackningen.
  • Tvätta alla kläder, helst i 60°C, torktumla varmt eller använd torkskåp (förvärm skåpet/torktumlare och försäkra dig om att det är värmande aggregat) för saker som tål värme.
  • Om du haft all elektronik, som mobil, reseväckarklocka m.m. under uppsikt och förvarat dem i en tätslutande plastpåse resten av tiden, är de sannolikt fria från vägglöss. För att vara säker kan du förvara dem i plastpåsar under en period efter hemkomst och hålla uppsikt då vägglöss kryper fram när de är hungriga.
  • Utnyttja frysen (-18°C i tre dygn), se till att allt material blir fryst rakt igenom.

Texten är hämtad från Nattaro Labs.