Vägglöss - Sanering

Hur en sanering kan gå till

Det är mycket viktigt att alla instruktioner följs mycket noggrant. Om instruktionerna inte följs kommer du garanterat att få stå ut med vägglössen längre än det är nödvändigt. Saneringen är gratis för dig som bor hos Sollentunahem och kan gå till på följande sätt:

 • Saneringsteknikerna börjar med en besiktning av rummet och möblerna för att lokalisera var vägglössen håller till. Flytta inte ut några saker från sovrummet före inspektionen.

Beroende på mängden vägglöss och var de finns anpassas saneringen därefter. Några av metoderna är:

 • Insektsgift. Giftet dödar vägglössen vid direkt kontakt men har kort verkandetid. Insektsgift används också i drivande syfte då giftet irriterar lössen och får dem att röra sig i kiselbehandlade ytor.
 • Kiselpulver kan strös löst eller sättas upp på långa pappband. Pappbanden klipps av efter behov. Kisel är ett extremt uttorkande pulver som fastnar på små insekter som vägglöss. Det är även långtidsverkande och små vägglöss dör efter en vecka, vuxna vägglöss dör efter 35 dagar av uttorkning.
 • Värmebehandling. Lösöret placeras i tält som värms upp i cirka ett dygn. Värmen till tältet dödar alla kryp.

Du bör inte vistas i rummet eller i lägenheten direkt efter saneringen. Du bör hålla dig borta under cirka 4-24 timmar, beroende på vilka ämnen som används. Husdjur och överkänsliga personer, barn och gravida ska för säkerhets skull undvika att vistas i lägenheten i upp till två dygn. Saneringsteknikern kommer att informera dig på plats om vad som gäller vid saneringen.

Det kan ta mellan två och sex veckor i normala fall att bli av med alla vägglöss och under den tiden upprepas saneringen efter behov.

Underlätta för saneringen

Det kan krävas mer än en sanering och det är viktigt att i förväg tvätta alla sängkläder och textilier som finns i eller nära sängen i minst 60°C. Packa alla sängtextilier i tätslutande plastpåsar och förvara dem i dessa under saneringen för att undvika nya angrepp. Det som inte tål att tvättas varmt kan frysas i plastpåsar, exempelvis kuddar, väskor och gardiner.

Förvara i frysen i minst 48 timmar i -18o C. Var noga med att kasta använda plastpåsar, återanvänd dem inte. Inför saneringen bör du städa hela ditt hem grundligt och noga följa de instruktioner du får av saneringsföretaget. Framförallt är det viktigt att städa golv, golvlister, möblerna i sovrummet samt närliggande garderober. Om du dammsuger eller använder golvmopp, tänk på att genast kasta dammsugarpåsen i en tätslutande plastpåse och tvätta golvmoppen i 60°C.

Flytta inga möbler eller saker från rummet förrän du är helt säker på att angreppet är åtgärdat. Det kan också finnas behov av att undersöka att inte vägglössen har spridit sig till soffor och andra platser där man uppehåller sig i hemmet.

Saker som minskar besvär och vägglöss

 • Låt sängen stå fritt i rummet (utan kontakt med väggar, sängbord eller andra möbler.) Låt lakanen hänga fritt på sidorna runt sängen.
 • Flytta inte ut saker från sovrummet. Du kan sprida vägglöss till andra rum eller personer och därmed förlänga saneringstiden.
 • Förvara tvättade kläder i slutna plastpåsar eller plastlådor med lock under saneringstiden. Vägglöss dör vid 60o tvätt och i torktumlare och torkskåp med värme. Förvärm skåp och tumlare innan användning så att rätt temperatur uppnås.
 • Använd tätslutande plastpåsar eller plastlådor med lock för dina kläder och andra föremål för att undvika att få med vägglöss.
 • Sov kvar i din säng under saneringen. Det minskar risken för spridning till andra rum i lägenheten.

Undvik följande för att inte sprida vägglöss

 • Släng inte möbler eller lösöre som är angripna av vägglöss. Det går nästan alltid att sanera. Är du osäker, fråga saneringsbolaget. Ta inte upp möbler och andra saker från grovsoprummet. Vägglöss är dåliga klättrare, en liten stöt mot en kant med en möbel kan få vägglössen att ramla av i hissen, trappan eller i porten så någon annan kan få med sig vägglössen hem till sin lägenhet.
 • Sanera inte själv! Vägglöss är duktiga på att utveckla motståndskraft mot gifter, de flyr dock från gifterna och du riskerar att då sprida dem till fler platser i lägenheten.

Texten är hämtad från Nattaro Labs.