Till huvudnavigation Till sidonavigation Till innehållet Till mina sidor

Sommarjobb för trevligare utemiljö

Det uppskattade sommarjobbsprojekt ”Juniorlaget” bidrog till integration och arbetslivserfarenhet för ungdomar.

Målet med juniorlaget är att ge ungdomar som bor i Sollentuna praktisk arbetslivserfarenhet och en större känsla av ansvar.

– Vi vill att ungdomar med olika kultur och bakgrund ska få bekanta sig med varandra och bygga broar mellan olika områden i Sollentuna, säger Ibrahim Agirman, projektledare för inre underhåll på Sollentunahem som handledde sommarjobbarna.

Sommaren 2021 anställdes 16 ungdomar, varav två arbetsledare. Ungdomarna kom från Häggvik, Tureberg, Edsberg och Helenelund och det var inte många av dem som tidigare hade haft ett sommarjobb.

– Uppgiften de fick var att hålla området rent, snyggt och tryggt. Fokus var att utföra enkla sysslor som ändå ger ett tydligt, synbart resultat, som att plocka skräp eller rensa ogräs, berättar Ibrahim.

Thiwara Chukrathok studerar till socionom och var arbetsledare för Juniorlagets arbetslag i Edsberg.

– Ungdomarna kände inte varandra och var därför blyga och tystlåtna i början. Jag såg till att de alltid arbetade två och två för att lära känna varandra och det fungerade bra, säger Thiwara.

Thiawara.png

”Ungdomarna blev allt mer självgående
och började ta mer ansvar.”

- Thiwara Chukrathok, Arbetsledare

Stolthet över arbetet

Arbetsuppgifterna var stundtals krävande – som att göra rent i grovsoprummen på Malmvägen. Det uppskattades mycket av hyresgästerna, och även ungdomarna kände stolthet. Dessutom fick de en ökad förståelse för hur man upprätthåller en trevlig boendemiljö.

– Vi är övertygade om att man genom det här arbetet också ser sin boendemiljö med andra ögon. Man förstår konsekvenser av till exempel nedskräpning efter att ha gjort rent ett grovsoprum, säger Ibrahim. Arbetsledarna kunde se från dag till dag hur ungdomarna utvecklades.
– Till en början kom de till mig när de gjort klart sina egna uppgifter, men efter hand började de istället kolla om någon annan behövde hjälp. De blev mer självgående och började ta mer ansvar, säger Thiwara.

– Det är en stor och viktig erfarenhet att arbeta i grupp, och även att ta ansvar och hålla tider, säger Karin Aita, HR-chef på Sollentunahem. Ungdomarnas arbete kunde också följas på Instagram där de under en period fick ta över Sollentunahems konto, för att visa vad de åstadkom i sitt arbete. Här lös stoltheten igenom. 

– Det här projektet behandlar många aspekter samtidigt, som integration och arbetslivserfarenhet som tillsammans ger en social hållbarhet för hela kommunen, säger Ibrahim.

Ibrahim Agirman, Projektledare

Från sommarjobb till anställning

Ett praktiskt exempel på att sommarjobbsprojektet ger resultat är att en av arbetsledarna för sommarjobbarna numera arbetar på Sollentunahems Kontaktcenter, och att tre sommarjobbare har fått anställning som trygghetsvärdar.

– Det är flera av sommarjobbarna som jag varmt kan rekommendera för jobb, säger Ibrahim.

Dessutom finns utvecklingspotential för projektet, som att låta ungdomar arbeta på lovveckor och även andra årstider. Karin Aita ser bara fördelar.

– Här slår vi flera flugor i en smäll – dels hjälper vi ungdomar i Sollentuna att komma in på arbetsmarknaden, och dels blir de en förebild och ett föredöme för barnen som bor i våra områden. Vi vill gärna utöka satsningen i framtiden.


_68A5996_Sommarjobb Edsberg_nr 9-min_small.jpgVåra duktiga sommarjobbare spred glädje och trivsel i kvarteren i somras.