Belysning

Visst går det går att vara energismart även på vintern

När det börjar mörkna ute så tänder vi mer inne. Ganska naturligt och mysigt. Men det finns faktiskt sätt att vara energismart på även för dig som gillar att pynta med belysning. Att sätta timer på all belysning är det enklaste, låt det lysa på eftermiddagen och kvällen när du är hemma, och stäng av under natten och dagen när ändå ingen ser den. Byt också till lågenergilampor och släck alltid lyset när du lämnar ett rum. Många tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte. Läs mer om alla våra energispartips här.

Årets present – en lågenergilampa?

Har du svårt att hitta en bra present till din mamma, farbror eller en god vän? Kanske skulle de gilla en riktigt energisnål lampa? På Naturskyddsföreningens hemsida TopTenSverige.se finns information om och listor över de energisnålaste produkterna. Här hittar du topplistor på bland annat tv-apparater, lampor, frysar, tvättmaskiner och båtmotorer som gör det enklare både att sänka elräkningen och spara energi. Listorna uppdateras kontinuerligt så att nya, ännu effektivare produkter kan peta ut de gamla från listan.
Top Ten Sverige är en del av det globala projektet Global Topten Network. I 18 länder, bland annat USA och Kina, presenterar Top Ten de bästa produkterna ur energisynpunkt på de nationella marknaderna.

Svårt att välja lampa? Ta hjälp av Lampguiden

Lampguiden är Energimyndighetens app om belysning hemma. Perfekt att ladda hem om du har svårt att veta vilken LED- eller lågenergilampa som ersätter din gamla glödlampa. Visste du förresten att belysning står för ungefär en fjärdedel av din hushållsel? Det innebär att om du byter ut dina glödlampor mot ny energieffektiv belysning så sparar du både pengar och energi. Lampguiden är dessutom gratis och finns för både iPhone och Android.

Glödlampan – på väg att fasas ut

Glödlampor ger ganska lite ljus i förhållande till den el de drar. I en glödlampa omvandlas endast 10 procent av energin till ljus, medan resten blir till värme. Därför fasar nu alla EU-länder ut glödlampan. Det blir inget dramatiskt förbud, utan utfasningen sker i flera steg. De lampor som finns i butik får fortfarande säljas och användas i hemmen tills de tar slut. I dag finns många energisnåla alternativ till de glödlampor som fasas ut och förbjuds. Nya energismarta produkter utvecklas hela tiden, så det finns mycket att välja på.

Tidtabell för utfasningen

• September 2012: Förbud mot klara 40, 25 och 15 watts glödlampor
• September 2013: Skärpta krav på lågenergilampor och halogenlampor
• September 2016: Skärpta krav på halogenlampor

Sedan 2009 är matta och klara 100 watts glödlampor förbjudna, 2010 kom förbud mot klara 75 watts glödlampor och 2011 kom förbud mot klara 60 watts glödlampor.

Vad ska jag välja för lampa istället?

Lågenergilampor

I dag är lågenergilampor det alternativ som sparar mest energi och är mest ekonomiskt. De håller upp till tio gånger så länge som en glödlampa, men passar inte överallt.

Halogenlampor

Halogenlampor håller tre gånger så länge som en glödlampa och har liknande egenskaper när det gäller till exempel färgtemperatur.

Lysdiodslampor (LED)

På sikt förväntas LED-lampor bli det mest energieffektiva alternativet. De håller upp till 25 000 timmar. Man räknar med att det år 2020 kommer att finnas lysdiodslampor för alla belysningsbehov i hemmet.

Fakta från Energimyndigheten.

Klicka på bilden och läs fler energispartips om belysning!