Hyr ut boende till nyanlända!

En bostad är ett viktigt steg för att bli delaktig i samhället. År 2017 ska Sollentuna kommun erbjuda bostäder åt cirka 300 nyanlända. Du kan vara med och välkomna nyanlända Sollentunabor genom att hyra ut en del av din bostad.

Lägenheten kan vara del av en- eller tvåbostadshus, fristående komplementbyggnad som tillhör en- eller tvåbostadshus eller del av bostadsrättslägenhet eller liknande. Kommunen står som hyrestagare och vi på Sollentunahem står för förmedlingen. Du behöver kunna hyra ut bostaden under minst 12 månader.

Uthyrningarna kommer att vara i form av tidsbegränsade andrahandskontrakt och till skälig hyresnivå. Sollentunahem kommer att avgöra hyresnivån från fall till fall, beroende på bostadens storlek, standard och läge.

Läs mer här om hur det går till


Klicka på bilden om du vill se filmen.

 1. Om du är nyfiken skickar du oss en första intresseanmälan via ett svarsformulär. I formuläret ber vi dig ange följande uppgifter om den bostad du vill hyra ut:
  • Bostadens adress
  • Typ av bostad
  • Antal rum för uthyrning
  • Kan din hyresgäst få möjlighet till eget kök? Eget badrum? Egen WC?
  • Eventuella övriga upplysningar
 2. Därefter kontaktar vi dig via telefon eller mejl för mer information. Tillsammans tittar vi på om de praktiska förutsättningarna ser ut att finnas och du tar ställning till om du är fortsatt intresserad.
 3. Är du det, kommer våra medarbetare och gör en besiktning och går igenom hyressättning och andra praktiska frågor. I samband med det behöver vi få ett intyg på vem som är fastighetsägare. Du kan beställa en utskrift av det hos Skatteverket (ange fastighetstaxering under "Välj område").
 4. Först efter det ger du och vi ett definitivt besked om hur vi går vidare till kontraktsskrivning.
 5. Kontrakt skrivs mellan dig och kommunen med hjälp från vår uthyrningsavdelning.
 6. Andrahandskontrakt skrivs mellan kommunen och din nya inneboende.
 7. Inflyttning och boendeintroduktion görs med stöd av kommunens socialtjänst.
 8. Hyresfaktura skickas till din hyresgäst från oss på Sollentunahem (med avsändare Sollentuna Kommun c/o Sollentunahem). Betalningen till dig som hyresvärd går med andra ord via Sollentunahem. Det gör i sin tur att vi kan garantera att hyran betalas in på avsatt tid. Vi går också igenom rutinen för betalningar i samband med kontraktsskrivning.

Om du har flera frågor är du välkommen att kontakta oss på hyrautbostad@sollentunahem.se

Du kan också välja att anmäla ditt intresse genom att fylla i vår blankett för intresseanmälan och skicka in den till oss.