Tvättstugor

Vi ägnar allt mindre tid åt att tvätta våra kläder, samtidigt som vi tvättar allt oftare. Det som husmödrarna på 1950-talet ägnade större delen av helgen åt, lägger vi numera bara en timme i veckan på. Men lättheten och snabbheten har gjort att många plagg tvättas utan att det behövs.
 
Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) ägnar varje vuxen svensk bara 11 minuter per dygn åt att tvätta. Men det bety­der inte att vi tvättar mindre – tvärtom. Det har blivit enklare och snabbare att tvätta och den tid som kläderna tvättas kräver inte någon större arbetsinsats när det är maskinerna som gör jobbet. Alltså blir det lätt att kläder slinker med i tvätten utan att de egentligen behöver tvättas.
 
Om man tänker energismart borde man istället hänga ut och vädra kläder som man bara använt en gång, och tvätta bort fläckar för hand istället för att tvätta hela plagget.
 
Om man vill spara energi och dessutom värna om miljön, finns det mycket man kan göra i tvättstugan. Här kommer några energispartips för tvättstugan som gör skillnad:
 •Tvätta med full maskin
 •Tvätta inte i för hög temperatur
 •Torkskåpet är en stor energitjuv
 •Lufttorka tvätten – det är mest energisnålt