Till huvudnavigation Till sidonavigation Till innehållet Till mina sidor

Skadedjur

Råd och tips om vad du ska leta och titta efter om du misstänker att du drabbats av vägglöss.

Sök igenom sängen och de möbler du har nära din säng. Titta under madrassen, på undersidan av sängen, i springor, sänghörn och bakom sänggaveln. Tidigt i angreppet finns 90 procent av alla vägglöss i eller i nära anslutning till sängen eller en soffa (där man ligger eller sitter en längre stund.)

Använd mobilens lampa eller en ficklampa och något spetsigt föremål att peta med när du letar efter vägglöss och spår efter dem. Leta efter små prickar (som är avföring från vägglusen) eller blodfläckar och ljusa skal (från ömsat skinn från vägglusen).

En fullvuxen vägglus påminner om en äppelkärna i storlek och form. Vägglöss biter och betten kan se ut som myggbett. Det är inte alla som får utslag av betten och utslagen kan komma upp till 10-14 dagar efter bettet. I sällsynta fall kan man få en omedelbar allergisk reaktion.

Om du hittar något som du misstänker vara ett spår av vägglöss, ska du ringa vår saneringsfirma Anticimex på telefon 075-245 10 00 och boka en tid för en inspektion i din lägenhet.

Saneringar mot skadedjur är gratis för dig som hyresgäst. Det är Sollentunahem som bekostar saneringen. Tänk på att du har upplysningsplikt när det gäller skadedjur. Detta innebär att du är skyldig att informera hyresvärden, det vill säga Sollentunahem, om att du har vägglöss i din lägenhet.

Texten är hämtad från Nattaro Labs.