Till huvudnavigation Till innehållet Till mina sidor

Sommartrivsel i ditt hem

Hur funkar det med grillen? Får jag plocka fram plaskpoolen till min bebis? Kan barnen ha en studsmatta? Under sommaren spenderar vi mycket mer tid ute i solen och njuter av det härliga vädret, men då uppstår det många frågor om vår utemiljö och hur vi är en bra granne för varandra.

Hos Sollentunahem har vi tagit fram ett flertal trivselregler så att du och jag ska trivas ännu bättre hos Sollentunahem, helt enkelt hur vi alla kan bidra till att skapa trivsamma hem! Här nedan hittar du några av trivselreglerna som gäller just för sommarens aktiviteter, så som studsmatta, grillning och pool.

Grillning

När det är sommar är det skönt att sitta ute på balkongen eller uteplatsen och äta. Använd gärna någon av de grillplatser som finns iordningställda runt om i våra bostadsområden och i kommunen, se gärna kommunens hemsida. Att tänka på innan du plockar fram grillen

 • Undersök att det just nu inte är eldningsförbud.
 • På balkongen får du inte grilla med kol- eller gasolgrill, pga brandrisken.
 • På uteplatsen får du grilla med kolgrill under uppsikt, samt att det inte osar eller kommer rök som kan störa dina grannar.
 • På både balkong och uteplats får du använda elektriskgrill som inte besvärar dina grannar med os eller rök, sen är det viktigt att du iakttar försiktighet ur brandsynpunkt.
 • Lämna aldrig grillen utan bevakning när du grillat färdigt. Se också till att den är ordentligt släckt så att exempelvis ett barn inte kan skada sig på grillen.
 • Kom ihåg att i och utanför våra hem får du inte förvara något brandfarligt, så som gasoltuber.

Pool

Under sommaren är det väldigt skönt att ta ett dopp i svalkande vatten, vi har tagit fram regler som gäller för just pooler.

 • Det är inte tillåtet att ställa upp badbassänger och pooler på din uteplats, balkong, allmän- eller gemensam mark (marken mellan husen).
 • Små plaskpooler till småbarn får användas, men vuxen måste alltid vara närvarande för att ha ansvar så att det inte sker några olyckor.

Studsmatta

 • Det är ej tillåtet med studsmattor på Sollentunahems mark (som tex marken utanför ditt hem eller mellan husen).
 • Det är endast tillåtet att placera studsmatta på egen inhägnad uteplats. Du har då ansvar för dem som använder studsmattan. 

Ta hand om din balkong och uteplats 

Se gärna din balkong eller uteplats som ett extra rum, så ta hand om den och håll den ren och fin både för dig själv och dina grannar.

 • Du får gärna ha blommor på din balkong, men krukor måste hänga på insidan av staketet, så att de inte kan faller ner på någon.
 • Du får inte göra göra hål för att fästa saker på balkongräcken, inglasningar eller fasaden.
 • Det är inte tillåtet att måla om, montera solskydd eller markiser.

Får jag mata fåglarna?

Fåglar finns överallt i våra bostadsområden, men vi måste hjälpas åt att inte mata dem. Du får inte kasta bröd eller mat från balkongerna, och inte heller att lägga mat till fåglar på fönsterbleck. Maten drar inte bara till sig fåglar utan även andra skadedjur.

Var noga med att slänga allt skräp i papperskorgarna så ingenting lämnas kvar vid de gemensamma umgängesytorna ute på gårdarna. Genom att hålla gården ren och städad lockas inte fåglarna att komma.

Om du vill mata fåglar föreslår vi ett besök till något av Sollentuna kommuns fyra naturreservat. Tänk på att mata fåglarna med frön och inte bröd då de inte mår bra av att äta bröd.

Läs gärna mer om våra olika trivselregler, så att vi tillsammans bidrar till att skapa trivsamma hem för varandra.