Till huvudnavigation Till innehållet Till mina sidor

Källsortering i julstämning: En enkel guide

Julen är en tid för god mat, mysiga kvällar med tända ljus och glädje. Men det är också en tid då vi kan vara extra medvetna om vår miljöpåverkan.

Genom att källsortera under julen kan vi alla bidra till en grönare framtid och bevara den magiska julkänslan många generationer framåt. Vi har tagit fram några enkla tips för att göra det enkelt att sortera bort julen.

  • Julgranen, efter julhelgerna är det dags att återvinna granen i din lokala insamlingsstation. Glöm inte att ta bort dekorationerna först.
  • Presentpapper, återvinns som pappersförpackning och inte som papper/tidning. Presentsnöret lägger du i det vanliga hushållsavfallet. Kom ihåg att spara och återanvända presentpapper om möjligt, det är både miljövänligt och snällare för plånboken!
  • Frigoliten som skyddar varan i kartongen, sorteras som plastförpackning.
  • Julpynt och elektronik, i de mobila återvinningscentralerna genom SEOM finns det insamling för elektroniska prydnader (max 60x60 cm stort).
  • Matrester, minska matsvinnet genom att planera portioner och försök göra matlådor med nya maträtter av det som blir över.

Är du osäker på hur något ska sorteras efter julen? Gå in på Sorteringsguide för förpackningar - FTI  och ta del av FTIs (Förpackningsinsamlingen) sorteringsguide.