Till huvudnavigation Till innehållet Till mina sidor

Tryggt & trivsamt där du bor

Att du som bor hos oss trivs och känner dig trygg i ditt bostadsområde är viktigt för oss. På Sollentunahem arbetar vi på många olika sätt med att öka tryggheten i ditt bostadsområde och i vår stad.

Det görs genom allt ifrån bättre belysning och trygghetsvärdar till långsiktiga samarbeten med olika organisationer. Vi samarbetar med andra fastighetsägare, Polisen och Sollentuna kommun för att kunna erbjuda en trivsam boendemiljö.

Vi jobbar aktivt med säkerheten i fastigheterna genom att installera taggsystem, arbeta förebyggande med brandsäkerhet och säkra förrådslösningar. Du som bor i våra kvarter har mycket att bidra med. Därför ger vi gärna förtroende och bjuder in våra hyresgäster och andra i området att vara delaktiga i arbetet genom till exempel trygghetsvandringar. Vi tror på att ökad gemenskap grannar emellan är nyckeln till trivsamma och trygga bostadsområden. 

I Edsberg kan vi se resultat av det arbete vi tillsammans har gjort för att öka tryggheten, då området sedan december 2023 inte längre är med på Polisens lista över utsatta områden i Sverige. Vi har med Sollentuna kommun gemensamt mål att Sollentuna inte ska ha några områden med på listan år 2030.

Vi tar med oss de positiva erfarenheter vi har sett från Edsberg när vi utvecklar vårt trygghetsarbete och utgår från vad forskningen visar fungerar bra, och drar också lärdom av andras framgångsrika exempel. Vi provar gärna också nya arbetssätt och ny teknik genom vår egna modell Sollentunahem Safe Living (se faktaruta nedan).

Här ser du några av de projekt vi driver för att öka tryggheten i Sollentuna.

Trygghetsvärdar

Deras uppdrag är att förebygga oordning som skadegörelse och hålla det rent och snyggt. Syftet är att öka upplevelsen av tryggheten i ditt bostadsområde.

BID - Boende, Integration och Dialog

BID är ett gemensamt initiativ av flera fastighetsägare, Polisen och kommunen med målet; att göra våra bostadsområden tryggare och trivsammare. Tillsammans genomför vi regelbundet trygghetsvandringar i Tureberg och Rotebro där vi identifierar sådant som skapar otrygghet.

Trygghetsvandring

Tillsammans med både Hyresgästföreningen och dig som hyresgäst går vi också kontinuerligt trygghetsvandringar i våra fastigheter för att hitta områden där vi kan öka tryggheten.

Förvaltningsåtgärder för trygghet

För att öka tryggheten i våra bostadsområden glesar vi ut buskar för att få bättre synlighet (dessutom blir buskarna mycket finare när de växer upp igen). Vi arbetar också med att öka trivsel och trygghet genom att sätta upp belysning på platser där det tidigare varit mörkt. 

Trygga trappan

Motverkar oönskat ungdomshäng i trapphusen och stöttar Polisens arbete genom metoden ”Trygga trappan”, som tydliggör att det är olagligt att hänga i våra portuppgångar om man inte bor där.

Fakta | Sollentunahem Safe Living

Vi har tagit fram modellen, Sollentunahem Safe Living, utifrån teorin Broken Window, för att arbeta med trygghet och säkerhet i ditt bostadsområde. Vår modell innebär i korthet att klotter, krossade fönster eller trasiga glödlampor åtgärdas snabbt – helst inom 24 timmar. I modellen har vi även tagit fram olika tekniska lösningar för att öka tryggheten som till exempel störningsboxar, larm och trygghetskameror.