Till huvudnavigation Till innehållet Till mina sidor

Edsberg i Sollentuna klassas inte längre som ett utsatt område

Pressmeddelande | Området Edsberg i Sollentuna har tagits bort från Polisens uppdaterade lista över utsatta områden i Sverige. Sollentunahem arbetar aktivt, i samverkan med Sollentuna kommun och Polisen, för att öka tryggheten i Sollentuna. Vi har som gemensamt mål att inte ha några områden med på listan år 2030.

Eftersom Sollentunahem arbetar medvetet med trygghetsarbete och de långsiktiga målen för Sollentuna, är vi mycket glada över att Edsberg kunde tas bort från listan redan 1 december 2023.  

Jag är stolt över hur Sollentunahem har bidragit till den positiva utvecklingen i Edsberg, säger Maria Stockhaus, styrelseordförande för Sollentunahem. Vårt systematiska samarbete med kommunen och Polisen är en viktig nyckel i att öka tryggheten. Vi arbetar målmedvetet för att upprätthålla trygghetsarbetet på samma höga nivå även på lång sikt.

- Maria Stockhaus, styrelseordförande för Sollentunahem


 Fortsatt tydlig satsning på tryggheten i Tureberg 

Området Tureberg i Sollentuna är kvar på listan och kategoriseras som riskområde, vilket är nivån mellan utsatt område och särskilt utsatt område. Samtidigt kan vi genom föreningen BID Tureberg, som består av fastighetsägare i Tureberg, Polisen och Sollentuna kommun, konstatera att upplevelsen av trygghet i området Tureberg i Sollentuna har ökat under 2023. Tre av de största fastighetsägare som ingår i BID Tureberg; Sollentunahem, John Mattson och Victoriahem har genomfört hyresgästundersökning under 2023, och ser alla en betydande ökning av undersökningens så kallade trygghetsindex jämfört med föregående år. Just trygghetsindex har ökat successivt även tidigare år. Denna positiva utveckling bekräftas även av Sollentuna kommuns regionala trygghetsmätning 2023. Läs gärna mer sollentunahem.se 

Jag är verkligen glad över resultatet för Edsberg och att få kvitto på det som vi vet och tror på, nämligen att samverkan och systematiskt metodiskt arbete för att öka trygghet ger effekt, säger Sollentunahems  vd Anna Mellström. Framför allt gläds jag åt att de som lever och rör sig i Edsberg får känna att området utvecklas på ett så positivt sätt. Vi jobbar långsiktigt för att nå samma fina utveckling i Tureberg. 

- Anna Mellström, Sollentunahems  vd


Definition av utsatt område 

Polisen tar på uppdrag av regeringen löpande fram en nationell lägesbild över utsatta områden, som definieras som geografiskt avgränsade platser med låg socioekonomisk status och där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Det finns per 4 december 2023 totalt 59 utsatta områden på Polisens lista.