Till huvudnavigation Till innehållet Till mina sidor

Skriv dig där du bor - Polisanmälan vid folkbokföringsbrott

Många vet inte att det kan vara ett folkbokföringsbrott att bo på en felaktigadress, men det är lätt att göra rätt. För att skapa tryggare bostadsområden och få ett bättre helhetsgrepp om vilka som bor hos Sollentunahem kommer vi under hösten 2023 att börja polisanmäla folkbokföringsbrott.

Inom en vecka efter att flyttlasset har gått måste du kontakta Skatteverket med din flyttanmälan och berätta var din nya adress är. Om du inte gör detta riskerar du att vi polisanmäler dig för folkbokföringsbrott och blir då spärrad i tre år från att vara kund hos oss enligt vår uthyrningspolicy (länk).

Här är vad du behöver veta för att undvika folkbokföringsbrott

  • Bo där du säger att du bor, din folkbokföringsadress måste matcha din faktiska bostad. Att folkbokföra sig på en adress där man inte bor kan utgöra ett brott.
  • Du kan bara vara folkbokförd på en adress, om du flyttar måste du anmäla din nya adress inom en vecka efter flytten.
  • Var ute i god tid, du kan faktiskt anmäla din kommande flytt i förväg till Skatteverket. Då behöver du inte tänka på just den biten när du står där i flyttkaoset.
  • Om du har barn måste barnet också folkbokföras på adressen där barnet bor.
  • En postbox är ingen giltig folkbokföringsadress. Det är därför inte tillåtet att vara folkbokförd på en postboxadress.

Om du är osäker på var du ska vara folkbokförd, kontakta Skatteverket. De kan hjälpa dig att avgöra var du ska folkbokföra dig.