Till huvudnavigation Till innehållet Till mina sidor

Är du orolig för att kriminella gäng ska rekrytera ditt barn?

Allt för många barn i Sverige dras in i kriminella gäng. En del är så unga som 10–12 år. Som förälder eller annan viktig vuxen är det vanligt att känna frustration och sorg. Särskilt om du känner dig ensam i din situation. Men du göra skillnad på många olika sätt och det finns saker du kan göra för att skydda ditt barn!

I Sverige finns det många som nu tillsammans tar krafttag för att få bort våra barn från gängkriminaliteten. Länsstyrelsen och Polisen har tillsammans tagit fram foldern Gängsnacket fylld med tips på hur du kan skydda ditt barn mot att rekryteras, varningstecken att vara uppmärksam på och vart du kan vända dig om du är orolig.

Gängen finns där ditt barn finns

Personer som är kriminella, eller som umgås med kriminella, kan finnas runt skolorna, i centrum eller nära din bostad. Ofta handlar det om äldre ungdomar som låtsas vara kompisar till ditt barn. De kan till exempel bjuda på pizza och läsk, ge komplimanger och presenter. Eller erbjuda skjuts. Gängen ger barnet en känsla av gemenskap.

Varningstecken att hålla utkik efter

Några varningstecken du ska vara uppmärksam på är:

  • Ändrar attityd, döljer saker eller börjar ljuga
  • Börjar umgås med äldre ungdomar eller vuxna
  • Swishar pengar eller har mer egna pengar än förut
  • Kommer hem med dyra saker och kläder, skaffar ytterligare en mobil
  • Har nya värderingar

Prata med andra

Om du är orolig för att ditt barn ska dras in i kriminalitet finns det stöd och hjälp att få, både för dig och barnet. Ett första steg är att börja prata med andra vuxna och med ditt barn. Det finns också många aktörer i samhället som är vana vid att stötta och hjälpa.

Håll utkik efter varningstecken och be om stöd i tid. Tillsammans kan vi skapa en trygg och säker barndom för alla barn, utan brott.

Länkar

Ladda ner foldern Gängsnacket. 

Om du är orolig kan du alltid höra av dig till Socialtjänsten. Du hittar deras kontaktuppgifter här.