Till huvudnavigation Till innehållet Till mina sidor

Dags att flytta hemifrån? 5 tips för en enklare och roligare flytt 

Hyreskontraktet är påskrivet och det är dags att flytta till ditt alldeles egna hem. Det kan vara mycket att tänka på inför flytten, allt från hemförsäkring till vad du egentligen ska packa ner i flyttlådorna. Vi har tagit fram fem tips på hur både flytten och den första tiden i ditt nya hem kan bli både enklare och roligare.

Hur många flyttlådor behöver jag egentligen?

En bra riktlinje är en låda per kvadratmeter, men packa inte i onödan och tänk smart gällande packningen. Flyttlådor är perfekta till mångt och mycket, men inte till allt. En sak som passar bättre i en stor kasse i stället är dina kläder. När du packar kläderna behöver du inte ens ta av dem från galgen utan packa ner dem direkt i en stor kasse, då kan du enkelt hänga upp kläderna direkt upp på klädstången i ditt nya hem.

Och behöver du verkligen den där vasen du fick från din gamla moster i studentpresent eller den där gamla skolboken från nian? Tänk på vad egentligen behöver i din nya lägenhet och ta inte med det där sakerna du nästan aldrig använder, de tar bara onödig plats.

Gå loss på loppis

Du behöver inte köpa allting nytt, egentligen behöver du inte köpa något nytt alls gällande möbler och heminredning. Allt kan du hitta på närmaste loppis eller second handbutik, så gå loss på loppisen och hitta de riktiga guldfynden och ”signature pieces” som gör just ditt hem unikt. Och du, stressa inte! Du behöver inte köpa allt på en gång. Låt det få ta lite tid att hitta just din heminredning istället för att köpa något som känns halvdant och som du sen inte alls vill ha i ditt hem.

Förvaring, förvaring, förvaring

I din nya lya är det dags att verkligen börja med en ordentlig och smart förvaring.

  • Genomskinlig skoförvaring att hänga på dörrar, funkar perfekt för både skor och för att förvara accessoarer.
  • Lådor, införskaffa många olika typer av lådor med lock på. Lådorna kan du enkelt stappla på varandra, men också för att skjuta in under sängen med till exempel lakan, eller i badrummet för att förvara schampo och tvål i.
  • Använd alla ytor! Kan du få in något under sängen, i garderober eller i skåp? Maxa varje yta du kan med smart förvaring.
  • Glasskålar med lock, trött på att ha en massa papperskartonger som tar plats och som bara går sönder i skafferiet? Då är det dags att införskaffa glasskålar för att förvara dina skafferivaror.

Städning, ett måste i ditt nya hem

Städning kan både vara avslappnande och himla tråkigt, men det går att göra det enklare med några städtips.

  • Ha bikarbonat och ättika hemma. Tillsammans löser de större delen av dina städ- och rengöringsbehov, samtidigt som det är snällt mot miljön.
  • Fiberduk, tar bort nästan allt damm från dina ytor.
  • Få rutin på att innan du går och lägger dig plocka undan i ditt hem, mycket härligare att vakna upp till.
  • Ta några bestämda timmar varje vecka till att städa och på samma gång laga matlådor.
  • När du städar sätt på hörlurarna med en spellista eller en podd, då går tiden mycket fortare.

Budget, matlåda och termos

Det är inte billigt att bo själv, speciellt när du flyttar från föräldrarna och helt plötsligt måste tänka på alla de där kostnaderna som du inte behövt tänka på innan, som toalettpapper och diskmedel. Då är det dags att plocka fram papper och penna och göra en ordentlig budget för dina månadskostnader (sök på Google för tips på hur du gör en effektiv budget).

Ett tips är också att införskaffa matlådor och en ordentlig termos. Börja bunkra upp med matlådor att ha i både frysen och kylskåpet. Perfekt för att inte köpa onödig hämtmat när energin är låg på kvällen eller för att skippa utelunchen på dagen. Termosen kan du ha både te och kaffe i för att slippa köpa det vid pendeln på morgonen. Riktigt bra ekonomitips!

Några sista tips

  • Betala hyran i god tid, det kan ta ett par dagar innan vi ser din betalning.
  • Ha en hemförsäkring.
  • Säg hej till din granne! Ett hej gör att du mår bättre, skapar bättre gemenskap och ökar den upplevda tryggheten.
  • Glöm inte flyttanmälan till Skatteverket senaste en vecka efter flyttlaset har gått, annars kommer du polisanmälas för folkbokföringsbrott.
  • Kolla batteriet i din brandvarnare.
  • Är du från Sollentuna? Då kan du ställa dig i vår bostadskö redan när du är 16 år.
  • Kolla upp vilka abonnemang du vill ha för till exempel bredband och el.
  • Gör adressändring och beställ eftersändning så att posten kommer rätt.