Till huvudnavigation Till krisinformation Till innehållet Till mina sidor

När sätts värmen på?

En vanlig fundering så här på höstkanten. Svaret är att i din lägenhet står värmen på året runt och styrs av utetemperaturen. Om det blir kallt ute, så går värmesystemet igång automatiskt, det gäller även på sommaren. Behovet kan variera men det startar generellt runt +18 graders utetemperatur.

Det kan upplevas som att värmen inte är igång, bara för att elementen inte känns varma när man lägger handen på, eftersom vi har ungefär 30 grader i handen. Det betyder att elementet känns kallt när man lägger handen på, även om elementet är 22-28 grader, vilket är det vanligaste spannet av temperatur för värmesystem under höst och vår.

Vårt mål är att alla lägenheter ska ha 20-22 grader i vistelsezon, som är 1 meter in från fönster och två meter upp från golvet. Vi har inga sänkningar av temperaturen under natten. Vi försöker alltså hålla samma temperatur dygnet runt.

Bra att tänka på:

  • Mät inte temperatur vid fönster.
    Där är lägenhetens minst stabila temperatur.
  • Möblera rätt.
    Undvik att ställa möbler direkt framför elementen, och undvik att stänga in termostaten (elementets ratt) bakom tjocka gardiner. Om den har varmt, så tror den att hela rummet är varmt, och då stängs elementet av.
  • Öppna och städa friskluftsventiler vid fönster.
    Till- och frånluftsventiler som sitter i tak och innerväggar ska endast torkas av eller dammsugas försiktigt så att man inte ändrar ventilens injusterade läge.
  • Snabbvädra ibland och håll badrumsdörren öppen för att luften ska kunna cirkulera.